2011-11-15 14:58:20• hírek • Póti Orsolya

Csökkent az illegálisan foglalkoztatottak száma

A Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség a 2011-es év első kilenc hónapjában széleskörű ellenőrző akciót hajtott végre a helyi önkormányzatok, magánszemélyek, valamint jogi és kormányzati szervek és egyéb kategóriákba tartozó munkáltatók körében.

Mint kiderült, egyre kevesebb munkáltató kockáztatja, hogy illegális munkaerőt foglalkoztasson. Mindez a törvényi szigorítások miatt történik, ugyanis a munkáltatók felelősségvállalásának hangsúlyos szerepe van a munkaügyi szabályok betartatásában.

Cristian Sasu, a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója sajtótájékoztató keretében kitért a feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett eddigi intézkedések eredményeire is. A munkaügyi ellenőrzések eddig túlzottan célzottak voltak, és ezáltal nőtt a feketefoglalkoztatásért felelősségre vonható munkáltatók száma. Most viszont, hogy az ellenőrző akciók száma megnövekedett és több területen is hajtanak végre ellenőrzést, az illegális munkások száma csökkent.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a feketemunka kiszolgáltatottá teszi, évekre -évtizedekre megpecsételi a kétkezi munkás sorsát, hiszen ha elveszti munkahelyét és beteg lesz, nem kap ellátást, valamint nem lesz nyugdíja.

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a szórakozóhelyeken, a vendéglőkben és az építőiparban fedezék fel a legtöbb illegálisan dolgozó személyt. Sasu elmondta: ha valamilyen törvénytelenségre bukkannak az alkalmazottakkal kötött munkaszerződések során, a munkáltatót először figyelmeztetésben részesítik, és amennyiben nem tesz pozitív lépéseket, akkor pénzbüntetést rónak ki rá. Azonban, ha illegális alkalmazottat találnak, akkor azonnali bírságot szabnak ki, vagy büntetőjogi eljárást indítanak.

Bűncselekménynek tekintik a 15 évesnél fiatalabb kiskorú alkalmazását, vagy ha a 15-18 év közötti kiskorút nem a törvény által előírt kritérium szerint foglalkoztatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: